'Zorgmagneten’ trekken medisch centrum Ceres snel vol
Geschreven door Brabants Dagblad + mei 2019

'Zorgmagneten’ trekken medisch centrum Ceres snel vol

Het toekomstige gezondheidscentrum aan de rand van Heesch is in trek. Vier maanden na de lancering van het plan zit het grote pand al voor 85 procent vol. Na een tandarts en diverse therapeuten wil ‘Ceres’ ook nog enkele medisch specialisten binnen halen.

Dan vraag ik meteen de tandarts hiernaast: Goh, kun jij ook even kijken? - Huisarts Loek van Cruchten

Snel en ogenschijnlijk moeiteloos loopt het toekomstige gezondheidscentrum aan de Cereslaan aan de rand van Heesch vol. Al 85 procent van de vele beschikbare vierkante meters is vergeven. Dat houdt de vaart erin. Mogelijk vóór de zomervakantie al begint de verbouwing. In januari 2020 moeten patiënten en bezoekers in en uit lopen. 


Dit tijdspad schetsen Roel van Bakel en Sjon Reijers, eigenaren van het pand. De vastgoedmensen delen het voorlopige succes van hun initiatief spontaan met hun partners, de Heesche dokters die gaan verhuizen naar het verzamelpand dat waarschijnlijk ‘Ceres’ gaat heten. 

Groei naar 15.000 patiënten

Reijers: ,,Huisartsen zijn dé zorgmagneten. Hun drie praktijken hebben samen ruim elfduizend patiënten en dat gaat nog groeien richting vijftienduizend. Daardoor willen andere zorgprofessionals zich ook graag hier vestigen.’’ Drie bekende Heesche partijen gaan naar het voormalige bankgebouw: Buurtzorg (thuiszorg), tandarts Rolf Hidding en het FysioCentrum van Fer van den Hurk. Verloskundigenpraktijk NOVA uit Oss begint er een tweede vestiging, net als Psychologisch Centrum Lambertushof uit Uden. Ook gaan meedoen logopediste Marianne Bonnier, handtherapeut Eelco Vogels en podotherapeut Ton van Dreumel.

 

De bundeling van vakmensen op één locatie biedt synergie-voordelen. Huisarts Loek van Cruchten: ,,Stel dat ik straks iemand binnen krijg met een pijnlijke mond en ik denk dat het een kaakabces kan zijn. Dan vraag ik meteen de tandarts hiernaast: Goh, kun jij ook even kijken?.’’   
Sommige lijntjes worden nog korter, schetst huisarts Ilse van Sonsbeek: ,,Je moest eens weten hoe vaak die geweldige vrouwen van Buurtzorg nu al bij ons binnen lopen voor even een overlegje. Dat wordt straks nog makkelijker voor hen.’’

 

Samen met apotheker

Het plan voor dit gezondheidscentrum werd bekend in januari, toen de Rabobank ging beslissen over verkoop van het 3.100 meter grote pand. Van Bakel en Reijers en de betrokken huisartsenpraktijken mochten vooruit. Samen met de Nistelrodese apotheker Joeri Beek, die een tweede vestiging begint. ,,Juist in Heesch omdat ik hier toch al met de huisartsen samenwerk. In bijvoorbeeld Uden zou ik dit niet doen.’’ De dokters en de apotheker zitten samen met de pandeigenaren in een soort bouwteam dat beslist over de deelname van andere partijen. Die moeten passen bij de groep en wat die groep wil bereiken. 

 

 

Minder vaak naar ziekenhuis

Daarbij hoort zeker ook dat patiënten uit Heesch en omgeving minder vaak naar het ziekenhuis hoeven omdat een aantal handelingen in Ceres mogelijk wordt. Denk aan bloedprikken, het maken van röntgenfoto’s, visites bij bijvoorbeeld een dermatoloog. ‘Anderhalvelijnszorg’ noemt het bouwteam dat: Naar het ziekenhuis als het moet, naar de dokter waar het kan. Over deelname aan Ceres zijn serieuze gesprekken gaande met enkele specialisten,  aldus Reijers, onder wie in elk geval een radioloog. Namen mag hij nog niet noemen: ,,Maar dit gaat echt lukken, juist door de schaal waarop wij hier werken. Voor een populatie van veertienduizend patiënten tonen medisch specialisten gewoon interesse.’’

 

Leeg vel papier

Doktersbezoek, bloed prikken, therapie, begin 2020 gaat het op gang komen. Maar eerst moet er verbouwd worden. Het immense kantoorpand is weliswaar jong (uit 2005) en opvallend netjes achtergelaten door de Rabobank. Maar daarmee is het nog niet geschikt voor zorg. Alle vloeren en tussenwanden moeten er uit om te kunnen voldoen aan zorgnormen. 


Roel van Bakel: ,,Van binnen wordt alles nieuw. Dat heeft weer als voordeel dat elke huisartsenpraktijk de eigen ruimte naar eigen wens kan indelen. Ze hebben allemaal een leeg vel papier gekregen en kunnen zelf gaan tekenen.‘’ 

Elke dokter een eigen hoek

De drie deelnemende huisartsenpraktijken krijgen dezelfde hoofdingang maar wel elk een eigen plek in ‘Ceres’. Dokter Van Cruchten en praktijk De Vorssel (voorheen Van der Burgt) komen op de begane grond, elk in een andere vleugel van het gebouw. De Zwaan & Van Sonsbeek vestigen zich op de eerste verdieping.

 

Alle bezoekers komen straks binnen via de centrale hal. Die houdt de bestaande entree aan de voorzijde. Maar de hal krijgt ook een extra ingang aan de achterzijde. Daar is een parkeerplaats voor tachtig auto’s van bezoekers. Voor personeel zijn er veertig parkeerplekken in de kelder onder het pand. In de entreehal van het voormalige bankkantoor zit al een lift. Er komt nog een extra brancard-lift bij zodat mensen indien nodig ook liggend vervoerd kunnen worden van de ene verdieping naar de andere.

 

 

Bron: Brabants Dagblad

Ook interessant voor u