Wij zijn Ceres: “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”
september 2022

Wij zijn Ceres: “Het mooiste wat je kunt worden is jezelf”

Zes vragen aan Esther Thijssen van Bloom Kindercoaching
Ze wil kinderen laten groeien en bloeien…

Esther opende in mei 2021 BLOOM Kindercoaching in ons gezondheidscentrum. 

Wat is kindercoaching?

Als kindercoach begeleid ik kinderen, jongeren en hun ouders. Kindercoaching is een laagdrempelige en kortdurende vorm van begeleiding en kan al worden ingezet vanaf 6 jaar. De belevingswereld van het kind staat centraal. Uitgangspunt is steeds zijn of haar manier van denken, voelen en doen. Als kindercoach help ik kinderen hun individuele talenten te ontdekken om zo moeilijke situaties beter op te kunnen lossen. Het bijzondere is dat kinderen vaak zelf de mooiste oplossingen bedenken.

 

Waarom heb je gekozen voor kindercoach?

Als jong meisje wilde ik altijd al met kinderen werken dus ben ik na de HAVO de opleiding Jeugdwelzijnswerk gaan volgen. Na geruime tijd in de jeugdzorg te hebben gewerkt, heb ik mijn diploma Verpleegkunde gehaald en werk ik nu alweer 15 jaar met veel plezier als jeugdverpleegkundige bij de GGD. Toen zich daar de gelegenheid voordeed om kinderen individueel te gaan begeleiden, ben ik de opleiding Kindercoach gaan volgen. Stiekem was het ook mijn droom om kinderen te coachen in een eigen praktijk. In 2021 was het zover en kon ik mijn eigen praktijk openen in het gezondheidscentrum Ceres in Heesch. Ik vind het geweldig om kinderen te zien ontwikkelen, groeien en bloeien. Hier haal ik kracht en energie uit.

 

Met welke vragen kunnen kinderen en ouders bij jou terecht en hoe ziet een traject er dan uit?

Je kunt met elke vraag bij mij terecht, maar voorbeelden uit mijn praktijk zijn kinderen die gepest worden of zelf pesten, (faal)angst, slaapproblemen, boze buien, volle hoofden, (hoog)gevoeligheid, scheiding, rouw/verdriet, moeite om voor zichzelf op te komen. Hoewel vooraf niet precies gezegd kan worden hoeveel sessies er nodig zijn, bestaat de begeleiding in bijna alle gevallen uit een basis van 4-6 gesprekken. Door gebruik te maken van diverse methodieken zoals spelletjes, creatieve werkvormen en gesprekjes, ga ik samen met het kind op zoek naar wat er werkelijk speelt en wat hij of zij nodig heeft om een stap verder te kunnen zetten.

 

Bied je alleen individuele begeleiding of werk je ook met groepen?

Ieder kind is uniek en heeft iets anders nodig dus alle coachtrajecten worden op maat gemaakt. Het traject sluit geheel aan bij de (hulp)vraag, wensen en behoeften van een kind en/of de ouder. 
Daarnaast geef ik groepsbijeenkomsten “Systemisch werk in de klas”. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen zowel de leerkracht als de kinderen inzicht in de (onzichtbare) processen die spelen in een groep. We werken met houten poppetjes, picto’s, symbolen en ander klein materiaal op tafel. Samen wordt er vervolgens gekeken wat er nodig is om de balans in de klas te herstellen. Heel leerzaam voor de kinderen én voor de leerkracht. 

 

Lost kindercoaching het probleem van een kind altijd op?

Nee, jammer genoeg niet altijd. Soms is het lastig om van ‘buitenaf’ ouders en het kind goed te kunnen helpen. Zo kan het kan zijn dat een oorzaak van gedrag dieper ligt dan je in eerste instantie verwacht, bijvoorbeeld bij bepaalde angsten of het vermoeden van een vorm van autisme. Dan is belangrijk zelf je eigen grens te kennen en door te verwijzen naar de juiste specialist die dan verder kan helpen. Binnen ons gezondheidscentrum kan ik makkelijk schakelen met andere zorgverleners en kijken wat dan het beste past voor het kind.

 

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukste aan mijn werk als kindercoach vind ik om steeds achter het gedrag van kinderen en ouders te kijken. Om verder te kijken dan alleen dat wat zichtbaar is. En wanneer ik ouders een tijdje later nog spreek en hoor dat hun kinderen assertiever zijn geworden, hun emoties beter aan kunnen geven of meer zelfvertrouwen hebben gekregen, word ik daar superblij van. Daar doe ik het voor! 

 

Heb je een vraag aan Esther? Wil je meer weten over haar praktijk? Stuur haar dan een bericht via info@bloom-kindercoaching.nl of kijk op haar website www.bloom-kindercoaching.nl

Ook interessant voor u