‘Klein ziekenhuis’ Ceres opent z'n deuren in hart van de coronastorm
Geschreven door Peter van Erp (Brabants Dagblad) + maart 2020

‘Klein ziekenhuis’ Ceres opent z'n deuren in hart van de coronastorm

Van feestelijkheden kan nu natuurlijk geen sprake zijn. Ook al was het maandag nog zo bijzonder dat een groot gezondheidscentrum in gebruik werd genomen. Ceres zit aan de rand van Heesch, maar heeft alles in zich om het medische hart van het dorp te worden. ,,Zo trots dat we dit in ons dorp tot stand hebben kunnen brengen.”

Een paar inderhaast opgeblazen ballonnen die her en der zijn opgehangen. Dat is alle frivoliteit die aangeeft dat er iets te vieren valt in het gebouw op de hoek van de Cereslaan en Bosschebaan in Heesch. Gezondheidscentrum Ceres heeft zijn deuren geopend. Maar in het midden van de coronacrisis is er niemand die behoefte heeft aan festiviteiten rond dit heuglijke moment. ,,Misschien dat we deze zomer of daarna nog een feestelijke opening doen. Het hangt er helemaal vanaf wanneer de epidemie onder controle is”, vertelt Loek van Cruchten, een van de huisartsen die zijn praktijk naar Ceres verhuisde.

 

Je zou kunnen stellen dat het jammer is dat Ceres niet een maand eerder klaar was, toen corona nog vooral een probleem was in het verre China. ,,Maar je kunt dit ook zien als een pluspuntje in alle ellende”, stelt Roel van Bakel, een van de initiatiefnemers van het gezondheidscentrum. Samen met Sjon Reijers waagde hij anderhalf jaar geleden de stap om het enorme hoofdkantoor van Rabobank Bernheze-Maasland te kopen en om te bouwen tot wat het nu is.

 

 

Van bankkantoor tot medisch centrum

,,Er zitten hier zoveel zorgverleners bij elkaar dat het een beetje vergelijkbaar is met een klein ziekenhuis”, vindt Reijers. Met 3100 vierkante meter is het volgens hem sowieso een van de grootste gezondheidscentra van het land. ,,Roel en ik komen allebei uit Heesch. Dat maakt het voor ons extra mooi dat we dit hebben bereikt. Elke keer als ik hier passeer voel ik trots. En ik denk ook dat de Rabobank blij is dat hun oude kantoor deze functie heeft gekregen. Ze hebben het ons gegund, juist omdat ze een maatschappelijke betrokkenheid voelen. Daar ben ik van overtuigd.” Voor de buitenwacht lijkt het misschien dat het bankkantoor uit 2005 nauwelijks is veranderd, Reijers weet wel beter. ,,Alle vloeren zijn eruit gegaan en ook alle installaties. De verbouwing kostte ongeveer het dubbele van de aankoopsom.”

Op een paneel bij de hoofdingang staat een indrukwekkende lijst van huurders die in Ceres hun plek gevonden hebben. Dat zijn in eerste instantie de drie huisartspraktijken van Van Cruchten, De Zwaan en Van Sonsbeek en De Vorssel. Centraal in het gebouw zit de nieuwe apotheek Ceres. Reijers: ,,Er komen hier jaarlijks tussen de elf- en dertienduizend patiënten bij hun huisarts. Natuurlijk wil je daar als apotheek tussen zitten.”

 

Weemoed

In het gebouw zitten verder een prikpost van ziekenhuis Bernhoven, een verloskundigenpraktijk, tandarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, thuiszorgorganisatie, diëtist, logopedist, psycholoog en een hand- en polscentrum. Van Cruchten verklapt dat er ook nog een kliniek voor plastische chirurgie zal neerstrijken in Ceres. ,,Ik heb zelf enige tijd getwijfeld of we dit moesten doen”, biecht hij op. ,,We zaten zo mooi in het centrum van Heesch. Op een dag als vandaag denk ik ook met wat weemoed terug aan de twintig jaar die ik daar heb gewerkt. Maar de tijden zijn veranderd. De patiënten van twintig jaar geleden zijn anders dan die van nu. Ze zijn mondiger en vragen meer kwaliteit. Op deze plek is professionele zorg voor de komende decennia gegarandeerd. De lijntjes met collega’s zijn hier een stuk korter en de combinatie van diensten geeft ruimte om verder te specialiseren.”


Dat Ceres niet in het hart van het dorp staat is achteraf maar een klein offer, vindt Van Cruchten. ,,Hier hebben we volop parkeergelegenheid, je bent er zo met de fiets en de lijnbus stopt tweehonderd meter van hier.” De lokale hop-on-hop-of-bus brengt passagiers zelfs tot aan de nieuwe ingang aan de achterzijde van het gebouw. Intussen wordt er vlakbij een nieuwe wijk gebouwd. ,,Het dorp volgt ons”, lacht Van Cruchten.

 

 

Huisarts Loek van Cruchten (rechts) in gesprek met apotheker Joeri Beek in de centrale hal van gezondheidscentrum Ceres. Op de achtergrond de eigenaren van het gebouw: Sjon Reijers (links) en Roel van Bakel.

 

Bron: Brabants Dagblad

Ook interessant voor u