Huisartsen Heesch komen straks nog gewoon aan huis
november 2019

Huisartsen Heesch komen straks nog gewoon aan huis

HEESCH - De huisartsen in Heesch die verhuizen naar het voormalige pand van de Rabobank aan de Cereslaan, begrijpen de zorgen van patiënten over de bereikbaarheid van de nieuwe praktijken. Maar ze werken aan een oplossing zeggen ze. ,,En we blijven gewoon bij mensen thuis komen als dat nodig is.”

 

 

,,Als we in het centrum van Heesch een geschikte locatie hadden kunnen vinden, dan hadden we dat gedaan”, zegt huisarts Loek van Cruchten. ,,Maar we zijn al tien jaar bezig om een nieuwe plek te vinden voor een huisartsenpraktijk en in het centrum is die er gewoon niet.” Ook collega Ilse van Sonsbeek bevestigt de lange zoektocht van de huisartsenVan Cruchten, Van Sonsbeek en De Zwaan. Ze hebben allemaal te maken met verouderde praktijken waarin ze niet de zorg kunnen bieden die ze willen bieden. ,We kunnen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen, betere zorg kunnen leveren en ons gaan specialiseren Dat kon tot nu toe allemaal niet omdat we beperkt waren in de ruimte.” 

 

Daglicht

,,We zijn op verschillende plekken in Heesch gaan kijken. Maar veel ruimtes zijn niet geschikt of niet geschikt te maken door de eisen die worden gesteld. Er moet bijvoorbeeld daglicht zijn in een spreekkamer, daardoor vallen veel winkelpanden af.” Ook hebben de huisartsen meermaals met de gemeente Bernheze om tafel gezeten om te kijken naar nieuwbouwlocaties. ,,Maar ook die zijn er in het centrum van Heesch niet”, aldus Van Cruchten. De bibliotheek/De Pas was een serieuze optie, maar viel uiteindelijk toch af onder meer door parkeermogelijkheden. ,,Aan de achterkant zijn parkeerplaatsen maar die zijn voor bewoners daar. En op de Misse is het vaak al vol en daarnaast zijn er nog regelmatig evenementen waardoor je er helemaal niet kunt parkeren”, aldus Van Cruchten. Ook het gebouw van de Eijnderic, die mogelijk naar de Pas verhuist, was in beeld. ,,Maar het is nog steeds niet zeker of die verhuizing doorgaat, daar willen we niet op wachten.”


De huisartsen hadden met ontwikkelaar Stein (voorheen Rehoma) al naar locaties gekeken toen directeur Sjon Reijers opeens met het Rabobank gebouw als optie kwam. ,,We zagen vanaf het begin dat er een nadeel zat aan de plek van dat gebouw, niet in het centrum”, zegt Van Cruchten. ,,Maar we zagen ook de mogelijkheden en voordelen. Het is een groot pand waar we alle disciplines bij elkaar kunnen brengen, de apotheek, fysiotherapie. Er is veel parkeerplek, er is een bushalte voor de deur en de ontsluiting is daar heel goed geregeld.”

 

Heelwijk
De huisartsen zeggen hun ogen niet te sluiten voor de zorgen die er bij een aantal patiënten zijn. ,,Dat hebben we echt op ons netvlies. We hebben al contact gehad met de wethouder om te kijken of we bijvoorbeeld een pendeldienst kunnen opzetten. Maar we willen ook in gesprek met huize Heelwijk om te zien of daar misschien een spreekuur kunnen houden voor bijvoorbeeld bloeddrukcontroles“”, aldus Van Sonsbeek. ,,En wij komen ook nog gewoon bij mensen thuis als dat nodig is. Dat doen we nu ook en dat verandert echt niet.”


De huisartsen kijken vooral uit naar de extra mogelijkheden die ze in het nieuwe pand krijgen. ,Hoe het pand wordt ingevuld is nog niet helemaald duidelijk. ,,We hebben een soort vlekkenplan gemaakt maar moeten dat nu verder uitwerken. Er moet nog het nodige worden verbouwd maar we hopen begin 2020 klaar te zijn”, aldus Van Cruchten. 

Ook interessant voor u