Heesche huisarts draagt praktijk over
Geschreven door Brabants Dagblad + maart 2019

Heesche huisarts draagt praktijk over

Na 36 jaar zit de carrière van Peter van der Burgt er op. De Heesche huisarts is bezig aan zijn laatste werkweek. ,,Stoppen is veel moeilijker dan starten", vindt de dokter, die zijn praktijk overdraagt aan Claudia Damen-Langemeijer uit Nistelrode.

Pas in het gesprek aan de keukentafel komt Van der Burgt tot de conclusie dat het straks wel even wennen zal zijn. ,,Geen post die op zondagavond klaar moet zijn. Allemaal dingen waar ik straks niet meer aan hoef te denken. " Stoppen valt hem zwaar, maar ook het begin als huisarts was niet gemakkelijk 36 jaar geleden. ,,Toen kon je als huisarts nauwelijks werk krijgen", kijkt Van der Burgt terug. De reden om toch zelf een praktijk te beginnen was de bouw van een nieuwe wijk aan de zuidkant van Heesch. Zijn praktijk aan de Standvoetbeker ging in 1983 open. In 1992 verhuisde hij naar de huidige locatie aan het Langven.

 

"Als mensen zich goed voelen bij hun dokter, gaan ze ook wel mee dat stukje verderop" - Peter van der Burgt

Dé toekomst: een gezondheidscentrum

,,Ik wilde eigenlijk altijd in een gezondheidscentrum gaan zitten, want ik dacht dat het dé toekomst was. Maar in Heesch zat er geen en ik kon er moeilijk zelf een beginnen." Jaren later komt het er dan toch van. Volgende maand opent het centrum in de Gildestraat en in 2020 zal ook het gezondheidscentrum aan de Cereslaan klaar moeten zijn. ,,De toekomst voor al die huisartsen ligt niet meer in een praktijk aan huis. We moeten afscheid nemen van het kleinschalige en vertrouwde", denkt Van der Burgt. De drie dokters van de praktijk van Claudia Damen die hem opvolgen, gaan volgend jaar ook naar de Cereslaan.

Een punt van discussie is dat veel patiënten hierdoor verder moeten reizen naar hun huisarts. ,,Het zit 'm niet in de afstand", meent Van der Burgt. ,,Als mensen zich goed voelen bij hun dokter, gaan ze ook wel mee dat stukje verderop." Voor ouderen heeft hij ook een oplossing. ,,Als mensen slecht ter been zijn, zoeken we ze gewoon thuis op."

 

Computer

De komst van de computer heeft het werk van de huisarts zichtbaar veranderd. Veel mensen zoeken de laatste jaren voor een bezoekje aan de huisarts eerst zelf online naar informatie. ,, Ik denk altijd maar, ik ben de second opinion van dokter Google. Meestal klopt het wel wat ze gelezen hebben, maar een heel enkele keer zit iemand helemaal op het verkeerde spoor." Vrijdag zal Van der Burgt voor het laatst in zijn praktijk werken, al sluit hij invalklusjes in de toekomst niet uit.

 

Bron: Brabants Dagblad

Ook interessant voor u